Tallinnast alustab ringreisi metsateemaline rändnäitus 13.11

Neljapäeval, 13. novembril avatakse Tallinna Messikeskuses hariv ja omanäoline metsa kaitsmise ja kasutamise vahel tasakaalu otsiv rändnäitus „Jälg metsas“, millega on oodatud tutvuma nii üldhariduskoolide õpilased kui kõik teised loodushuvilised. Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) investeeris näituse valmimisse 640 000 krooni, kogu loodus- ja metsahariduse edendamisse suunatud tegevuse kulud on tänavu 2,8 miljonit krooni.

Näituse esimese etapi – talve – jooksul läbib väljapanek lisaks Tallinnale ka Eesti suuremad linnad Tartu, Narva ja Türi. Näituse koostamiseks kulus 10 tihumeetrit metsakuiva puitu kui loodussõbralikku materjali, näituse valmimisel olid abiks 24 vabatahtlikku.

Keskkonnaministri Jaanus Tamkivi sõnul on enam kui korra aastas metsas käivate inimeste osakaal Eestis küll 89%, mis on võrreldes ülejäänud Euroopaga suhteliselt kõrge näitaja, kuid millest hoolimata ei teata metsast kuigi palju. „Problemaatiline on ka see, et rahvas hindab küll puitu kui küttematerjali ja puidust toodetud tarbeesemeid, kuid selleks, et neid esemeid toota, ei soovita puitu metsas langetada,“ lisas Tamkivi ning lisas, et tihti ollakse eksiarvamusel, et Eestis ei majandata metsi jätkusuutlikult.

11x26 meetri suurune interaktiivne näitus on kokku pandud RMK loodushoiu osakonna poolt ning selle juhataja Marge Rammo sõnul on rändnäitus koostatud eesmärgiga tutvustada erinevaid võimalusi metsa kasvatamisel ja kasutamisel, kujundamaks inimestes arusaama metsa mõistliku majandamise olulisusest. „Näitus keskendub inimtegevusele või tegevusetusele metsas, otsib tasakaalu ning annab hüpoteetilise pildi äärmustest metsade majandamisel,“ märkis Rammo.

Näitus on pealtvaates kui inimese jalajälg, kus kõik viis varvast ning kannaosa tähistavad erinevaid metsamajandamise aspekte ning probleemistikke, nagu puidu eksportimine, puidust ja metsaandidest saadav tulu riigi jaoks, hoiu- ja kaitsemetsade temaatika ning metsa säästvalt suhtumise olulisus. „Nii nagu inimene jätab astudes jälje ning talla erinevate osade jäetud jäljed on erineva tugevusega, nii jääb meie igast tegevusest või pahatihti ka tegevusetusest metsa maha oma jälg. Meie ülesandeks on säilitada metsade kasvukeskkond, et ka järeltulevad põlved saaksid kasutada ja nautida metsa erinevaid väärtusi,“ selgitas Rammo.

Rammo sõnul on näitusel uudistamist küllaga, seal on võimalik vaadata õpetlikke loodusfilme ning slaidiprogramme, lahendada pusle ülesannet ja mängida põnevat kuubikumängu.

Näitus on avatud T-P kell 10-18 ning on kõigile huvilistele tasuta:
• Tallinnas 13.11.-23.11.2008 Tallinna Messikeskuse A-paviljoni I korrusel (Pirita tee 28)
• Tartus 28.11.-14.12.2008 Tartus Messikeskuse C-hallis (Kreutzwaldi 60)
• Türil 5.02.-15.02.2009 Türi Majandusgümnaasiumis (Tolli 62)
• Narvas 12.03-5.04.2009 Tartu Ülikooli Narva Kolledžis (Kerese 14).

Klassiekskursioonide kohta saavad huvilised registreerimisinfot aadressil www.rmk.ee/jalgmetsas. Kooligruppide juhendatud ringkäigud toimuvad T-R kell 10-17, algusega igal pool- ja täistunnil. Grupikülastus võtab aega ligi 1,5 tundi ning mahutab korraga maksimaalselt 15 inimest.

RMK on metsaseadusega moodustatud riigitulundusasutus, mille põhiülesanne on riigimetsa säästlik ja efektiivne majandamine. RMK kasvatab metsauuendusmaterjali, korraldab metsatöid, tegeleb metsa ja puidu müügiga ning korraldab ulukihoolet. Lisaks loob RMK looduses liikumise ja metsapuhkuse võimalusi puhkealadel ning kujundab loodusteadlikkust. RMK majandada on 38% Eesti metsadest.

Lisainfo:
Marge Rammo
RMK loodushoiu osakonna juhataja
Telefon 676 7530, 513 7035
e-post marge.rammo@rmk.ee
www.rmk.ee/jalgmetsas