Sagadi mõis ootab huvilisi öömuuseumidesse 11.07

Juba kolmandat aastat järjest kutsub Sagadi mõis juulikuu kolmapäevadel kõiki huvilisi öömuuseumisse, saamaks osa väikesest ajarännakust mõisate kuldaega.

„Sel aastal on öömuuseumite pearollis aadlidaam, kelle elu mitmel erineval moel lahatakse,“ sõnab RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus. „Nende pealtnäha romantiline ja paljuski salapärane maailm avaneb Sagadis oma ala parimate tundjate abiga.“

Esimene üritus toimus 9. juulil, kui Tartu Ülikooli dotsent Liina Lukas rääkis sellest, millest mõtles ja kirjutas aadlidaam.

Üks õige Eesti mõis poleks aga mõis, kui seal ei oleks kummitust. Kurjad mõisahärrad, kaunid daamid, õnnetud armastajad ja teised ilmutavad mõisalegendides ennast meile ikka ja jälle. Kõigest sellest räägib huvilistele 16. juulil Eesti Kirjandusmuuseumi vanemteadur Mall Hiiemäe oma ettekandes „Mõisad rahvapärimustes – mõisnikud ja kummitused“. Järgneb muusika Jaak Johansonilt.

Üldiselt range kasvatusega parunesside hulgas leidus ka erandeid. 23. juulil võtab ajaloolane Sven Lepa ette värvikaima Eesti naismõisaomaniku – Kingstoni hertsoginna, kõneldes tema avantüüridest, armukestest ja teemantidest. Omal ajal Euroopa üks rikkamaid daame oli ääretult omapärase elukäiguga naisterahvas, kes jõudis olla Walesi printsessi moedaam, istuda bigaamiasüüdistusega kohtupingis, kaevandada juttude järgi Ida-Virumaalt kulda ja pidada Voka mõisas orjadest orkestrit. Õhtu lõpetuseks laulab Marvi Vallaste, keda saadab kitarril Virgo Sillamaa.

30. juulil riietatakse aga aadlidaam sõna otseses mõttes alasti, sest siis tutvustab Tallinna Linnamuuseumi tekstiilikogu hoidja Urve Mankin meile härrasrahva alusrõivaid 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi esimesel poolel. Pöörased eksperimendid, moraalinormide eiramine, kummalised ja ebapraktilised uuendused on need, mis saadavad aluspesu värvikat ajalugu. Edasi saab kuulata vanamuusikat ning vaadata vanaaegseid tantse. Huvilistel on võimalik mõnda tantsu ka ise Külli Kressa juhendamisel proovida.

Lisainfo:
Krista Keedus
RMK Sagadi metsakeskuse juhataja
Telefon 507 9077
e-post krista.keedus@rmk.ee
www.sagadi.ee